MAGNET – Kralj svih tajni

Magnetizam i magnetna polja su svuda oko nas. Magnetizam se dešava na nivou atoma, kada se kreću po svojim putanjama kao što se planete okreću oko Sunca.

Mi živimo na najvećem magnetu – planeti Zemlji oko koje se nalazi prirodni štit magnetosfera koja nas štiti od solarnih bura i solarnih vjetrova, a koji emituju štetna zračenja ka planeti Zemlji. Tijelo apsorbuje energiju iz okruženja, kroz kiseonik i vodu. Ljudima su potrebni i spoljašnji i unutrašnji izvori magnetnih polja, a skoro 30% energije dobijamo iz spoljašnjih izvora. Samo ljudsko tijelo proizvodi slaba magnetna polja koja nastaju kao posljedica hemijskih reakcija unutar ćelije i usljed jonskih struja u nervnom sistemu. Magnetoreceptori otkriveni su kod ljudi u nosnim kostima i epifizi, a naše moždano tkivo sadrži oko 5.000.000 po gramu tkiva pojedinačnih kristalnih magnetnih domena magnetita. Upravo ovi receptori omogućavaju migratornim životinjama, pticama i delfinima da se kreću slijedeći linije sila magnetnog polja i da se poslije migracije vrate nazad u svoja staništa. Ova saznanja su zapravo i uslovila razvoj magnetne terapije.

Magnetne rude koriste se već nekoliko hiljada godina. 3600 – te godine prije n.e na Ebersovom papirusu zapisana je primjena gvozdene rude, slabe magnetne snage za liječenje povreda glave i sunčanice. Prije oko 25 vijekova u okolini grada Magnezije u Maloj Aziji, otkriveno je postojanje gvozdene rude magnetita koja je imala svojstvo da privlači gvozdene predmete i po kojoj je riječ “magnet” dobila ime. Stari Grci nazivali su magnete “lapus vivas” što znači živi kamen, a Hipokrat, otac medicine, koristio je magnete za tretiranje steriliteta, zarastanje rana i zaustavljanje krvarenja. Tokom vijekova, nauka je napredovala, a sa njom i primjena magnetnih ruda i magnetizma. Pioniri magnetne terapije Mesmer, Paracelzus, Vilijem Gilbert dali su veliki doprinos razvoju magnetne terapije. Mary Shelley, Ersted, Andre Ampere i Michael Faradey radeći svoja istraživanja uvidjeli su vezu između magnetizma i elektriciteta. Jedan od najvećih pronalazaka svih vremena je Teslino obrtno magnetno polje, po kome je međunarodna jedinica mjere za gustinu magnetnog fluksa dobila naziv Tesla. Jedinica od 1 Tesle iznosi nekadašnjih 10.000 Gausa.

Magnetna polja danas su široko rasprostranjena kako u dijagnostici tako i u terapiji. Magnetna rezonanca zamijenila je rentgen dijagnostiku, jer je bezbjednija i preciznija. U svijetu, elektroencefalografija zamijenjena je magnetoencefalografijom, a umjesto elektrokardiografije (poznatije kao EKG) sve više se primenjuje magnetokardiografija. U fizikalnoj terapiji, magnetoterapija je zauzela značajno mjesto jer pomaže u smanjenju otoka i bolova, smanjenju zapaljenja, zarastanju rana. Dokazano je da praktično nema sistema organa na koji magnetna polja ne djeluju. 1957 godine ljekari Yasuda i Fukada dokazali su da magneti podstiču povećanje koštane gustine i da ubrzavaju zarastanje kostiju nakon preloma, čak i kod preloma koji spontano ne zarastaju. Mnogi dosadašnji testovi dokazali su pozitivne efekte magnetnih polja na organizam čovjeka.

Nošenje magneta pozitivno utiče na crvena krvna zrnca – eritrocite. Kada ih posmatramo tamnom mikroskopijom vidjećemo da u većini slučajeva djeluju sljepljeno i taj fenomen fiziolozi nazivaju formiranje fišeka. Pod uticajem magnetnog polja oni se odljepljuju, postaju pojedinačni, vezuju više kiseonika, brže se kreću kroz krvne sudove i lakše donose kiseonik i hranljive materije do udaljenih tkiva i organa. Organizam postaje alkalniji, a time se smanjuju šanse za razvoj infekcije i zapaljenja.

Npr. na termovizijskom snimku za svega nekoliko minuta od postavljanja magneta u predio lakta doći će do značajnog ubrzanja cirkulacije. Slična ispitivanja urađena uz pomoć pletizmografije dokazala su da se nakon postavljanja magneta oko zgloba šake cirkulacija u kažiprstu povećava i do 300 posto za samo 5 minuta. Snimanja vršena uz pomoć Kirlijanove kamere dokazala su da se za samo sat vremena nošenja magneta značajno podiže energetski nivo i poboljšava opšte stanje organizma.

Magnetna terapija je bezbolna, jednostavna za primjenu; namijenjena prije svega za preventivu, ali može biti od koristi u ublažavanju i otklanjanju mnogih tegoba ili služiti kao pomoćno sredstvo u liječenju velikog broja hroničnih bolesti…

ENERGETIX VAM NUDI NAJBOLJE… SNAGU MAGNETA, VIŠE ENERGIJE, ŽIVOT BEZ BOLA, LJEPOTU I ZDRAVLJE NA JEDNOM MJESTU. POSTANITE DIO USPEŠNOG TIMA BUDITE DIO NAŠE ENERGETIX PORODICE.